Menu Sluiten

Visie

Mijn tantrische visie

“Niets doen en niets laten”. Het pad van persoonlijke ontwikkeling is voor mij een lang traject dat uiteindelijk gaat over acceptatie van wat is. Als ik mij verbind met het hogere in mijzelf dan komt en gaat alles, dan hoef ik niets vast te houden. Gedachten, emoties, gevoelens komen en gaan. En dat geeft flow, rust en balans. Hoe ik dat doe of probeer te doen? Door meditatie, lichaamswerk en ademwerk: dat is de ingang naar mijzelf en naar mijn natuurlijke beweging. Oordeelloos zijn en glimlachen als er weer een oordeel langs komt. Zijn met wat er is. En vandaar uit kan en wil ik mij graag verbinden met de ander, met het mannelijke en het vrouwelijke in mij en de ander. In het nu.

 

Tantra en touw

Afgelopen jaren ben ik gefascineerd geraakt door touw (bondage / shibari / kinbaku) als middel in spirituele tantrische oefeningen: voor verbinding, zowel met mijzelf als met de ander. Touw is hierin het middel, niet het doel. Touwen hebben mij geholpen met heldere communicatie (afstemming, consent en daarmee vrijheid), innerlijke kracht, aanwezigheid en in het oefenen met mijn credo “Niets doen en Niets laten”.

Ik ben elke keer weer geraakt door wat touw kan oproepen, zowel vooraf, tijdens als soms dagen erna. Ik zie het als een practice van helende intimiteit. En kan ik dragen wat er ontstaat (verdriet, opwinding, overgave) zonder dat het anders hoeft?  Ja zekers! Ik mag hier verder mee. Niet over bondage, niet over mooie knopen, niet over pijn of dominantie en submissie, maar over aanwezigheid en overgave. Is dat niet het grootste cadeau wat we ons zelf en de ander kunnen geven?
Maar wat is aanwezig zijn dan? Of hoe kom je weer terug als je even weg bent? Hoe ga je niet de in de prestatiemodus, iets doen? En wat is overgave? Is dat iets wat van buiten komt (veiligheid, aanwezigheid van de ander)? Of mag je er zelf iets in doen, of laten? En als er sprake is van aanwezigheid en overgave…..? Samen is dat goud!
PS: iedereen heeft zowel het mannelijke als het vrouwelijke in zich, dus aanwezigheid en overgave is wat mij betreft zowel voor mannen als vrouwen beschikbaar.

Bedding en veiligheid

Aanwezigheid is “ik ben er“. Aanwezig zijn is fysiek, emotioneel en bewust in afstemming zijn met vooraf vastgestelde wensen en grenzen. In mijn workshops en sessies geldt heldere communicatie vooraf , tijdens en na. Dat betekent dat de grenzen die vooraf afgesproken zijn nooit tijdens een sessie verruimd worden ook al voelt dat zo. Grenzen mogen tijdens een sessie altijd strakker worden. Dit is het pad van oefenen met zelfzorg, communicatie en veiligheid.

Begeleiding

Vanuit deze visie, mijn opgedane kennis en ervaring  – en vanuit wie ik ben – geef ik sessies en workshops. Niet als leraar, maar als mens, als begeleider, als aanbieder van een pad en bedding waarin je jezelf kan ontwikkelen en accepteren zoals je bent. Ik geloof in ervarend leren binnen een veilige bedding:  weinig “verklaren”, “uitleggen”, “therapeutiseren”, “verhaal”.  Wel zelfreflectie op je ervaring.